Over Bendie

Informatie over Bendie. Staand op een rotsblok, de zee overkijkend in yoga houding.

Bendie 's achtergrond

Bart Bendie: “Ik heb 30 jaar in de bouw en industrie gewerkt, in strak geleide projecten wereldwijd. Waar ik ook was, ik zocht naar iets voor mezelf omdat ik anders alleen voor mijn werk leefde. Een vriendin trok me een keer mee naar een yogales en ik was verkocht. Yoga wist me van mijn werk los te maken. Door de dagelijkse oefeningen kreeg ik ruimte in mijn hoofd en lijf om ook voor mijn eigen gezondheid en geluk te zorgen.” 

“Op zoek naar het ‘echte’ heb ik me verdiept in meerdere religies, stromingen en ‘wijze mensen’. Daarnaast bestudeerde ik vele yogastijlen en andere vormen van beweging. Ik heb ervaren wat een 10-daagse stilte retraite met je doet, en ook hoe het voelt om een week in een Chinees klooster tussen de monniken te leven. Tijdens de 35-daagse voettocht naar Santiago, de Camino, kwam ik mezelf goed tegen. Wandelen en filosoferen doe ik bijna elke dag, maar mijn grootste passie is het overbrengen van het plezier in yoga, acrobatiek en ‘existeren’. Na het behalen van verschillende opleidingen ben ik in 2016 gestart met: Bendie – motion changes your life.”

Bendie laat zich inspireren door de volgende opleidingen: 

  • Anusara yoga teacher training, 200 uur, Bali (2014)
  • Partner acrobatiek, 200 uur, Spanje (2019)
  • Thai-massage, 200 uur, Laos (2013, 2020)
  • Ostheo-Thai cursus, 50 uur, Spanje (2011)
  • Workshops over: meditatie, Tai-chi, Qi-gong, Kung-fu

“Ik ontdekte dat het mijn geest was die me beperkingen oplegde en dat door een nieuwe mind-set alles in beweging komt"

Informatie over Bendie. Handstand voor een waterval in Laos.

Bendie 's visie

In de loop der jaren verzamelde ik kennis over het besturen en repareren van machines. Toen ik deze inzichten toepaste op het menselijk lichaam, inspireerde me dat de (on)mogelijkheden van mijn eigen lichaam te onderzoeken.

Ik zag mijn botten en spieren als mechanica, zenuwen en bloedvaten als bedrading en mijn geest als besturingssysteem. Het werd glashelder dat ik, de ‘eigenaar’ van dat lichaam, zelf verantwoordelijk ben voor het onderhoud en welzijn.

Als mechanicus vind ik uitlijning van cruciaal belang voor het soepel functioneren van lichaam en geest. Geen enkel lichaam is hetzelfde, waardoor uitlijning altijd maatwerk is. Ofwel: iedereen heeft een andere gebruiksaanwijzing, maar niet iedereen heeft zijn eigen handleiding al gevonden.

Ik respecteer elke cultuur en maatschappij. Mijn visie is echter dat star vasthouden aan het vertrouwde, zelfs als je voelt dat dat heel goed voor je is, ook persoonlijke vooruitgang kan belemmeren. Als je alleen maar doet wat je altijd al deed, sta je niet open voor nieuwe inzichten in jezelf en kan er geen verandering ontstaan. Ik ontdekte dat mijn gedachten grote impact hebben op wie ik ben en wat ik doe. En ik kan de baas zijn over mijn gedachten.

Spelenderwijs leerde ik: 'ik ben wat ik geloof' en 'ik word wat ik herhaal’

Bendie 's lessen

De focus in mijn lessen ligt vooral op het ervaren van wat er gebeurt binnenin jou en minder op een perfecte vorm aan de buitenkant. Het gaat erom dat jij je goed voelt en niet hoe goed jij eruit ziet in een houding. Door regelmatige beoefening gaat je lichaam meer vertrouwd aanvoelen, komt de vorm vanzelf en sta je al gauw versteld van je eigen progressie. Je krijgt een flexibeler en sterker lichaam en door de beheersing ook meer rust in je hoofd. Als jij dat wilt, doet Bendie dat ook voor jou.

Wanneer je met anderen samenwerkt, bereik je met minder inspanning grotere (en grootse!) prestaties. In het lichaam werkt dat net zo. Door spiergroepen in je lichaam op andere manieren te leren samenwerken, kun je zelfs met minder inspanning dat wauw-gevoel ervaren. En dat met een glimlach op je gezicht.

Die glimlach noem ik niet voor niets: in mijn lessen ben ik speels en tegelijk serieus. Jezelf herontdekken is vaak al (in)spannend genoeg. Als je dit op een ontspannen wijze met een beetje humor doet, ga je vanzelf ervaren dat:

‘ik moet’ verandert in ‘ik mag’

Informatie over Bendie. Elkaar steunende mensen, zittenmd met de ruggen tegen elkaar.